15.05.2018

HUR-salissa on reaktioherkkyyttä

Lahdessa Päijät-Hämeen keskussairaalassa HURin laitteilla varustettu fysiatrian poliklinikan kuntosali on ollut käytössä reilut kaksi vuotta.

Keskussairaalassa tapahtuvassa kuntoutuksessa on tärkeää, että fysioterapeutti pystyy nopeasti reagoimaan hoitosuunnitelmaan. HUR Smart Touch -järjestelmän tietokoneohjelman avulla näkee heti, jos jonkun osa-alueen kuntoutuminen ei etene samaan tahtiin kuin muut.

– Jos edistyminen on jäänyt jälkeen ohjelman yhteenvedon mukaan, olen monipuolistanut kyseisten lihasryhmien harjoittelua muilla harjoitteilla, fysioterapeutti Marita Rajala kertoo.

Hän on myös hyödyntänyt kerättyjä tietoja potilaan motivoimisessa näyttämällä edistymistä. Visuaalinen info käyntikerroista ja harjoitusviikoista kertoo hyvin potilaalle, miten kuntoutus sujuu.

Rajalan potilaat ovat oppineet nopeasti käyttämään laitteita. Ohjelma päivittää itse vastukset, mikäli kuntoutuja on tehnyt enemmän toistoja tai nostanut vastuksia. Tämä nopeuttaa toimintaa ja jättää aikaa potilaan ohjaukseen koneella olon sijaan.

– Olen käyttänyt salia pääasiassa yksilöohjauksessa. Tietojen tallentaminen on onnistunut nopeasti, eikä se ole vienyt liikaa aikaa ohjaustilanteesta, Rajala sanoo

Pienillä säädöillä on painoarvoa

Fysioterapeutti Miia Tähtinen toteaa, että vuonna 2015 uudistettuun tilaan oli toiveena potilaille mahdollisimman helppokäyttöiset kuntosalilaitteet. Hän on ollut tyytyväinen HURin laitteisiin, joihin on helppo asettua myös pyörätuolilla.

– Onkohan missään muissa kuntosalilaitteissa vastuksia, jotka voi säätää puolen kilon välein? Noin pienistä lisäyksistä on iso hyöty kuntoutuksessa, hän lisää.

Fysioterapeutti Juha Oksanen on käyttänyt salia pääasiassa ilman tietokoneohjelmaa.

– Ajatuksenani on yleensä antaa käyttäjälle kokemus siitä, mitä saliharjoittelu voisi hänen kohdallaan olla, rohkaista ja kannustaa sen aloitukseen. Laitteilla pystyy tähän hyvin. Vastuksensäätö on kätevä, kun sen saa noin pienin pykälin.

Nopea it-tuki auttaa alussa

Tähtinen ei ole työssään huomannut HURin laitteissa parannustarpeita. Hän muistelee, että aluksi oli pieniä tietojärjestelmään liittyviä ongelmia, jotka osittain johtuivat myös käyttäjien tottumattomuudesta. Siihen he saivat apua välittömästi.

– HURilla on loistava it-tuki. He vastasivat nopeasti kysymyksiin ja auttoivat eteenpäin, hän kehuu.

Fysioterapeutti Mirkka Tikkanen on käyttänyt kuntosalia pääasiassa pienryhmien ohjauksessa.

– Olen tehnyt sydänpotilaille valmiin kuntosaliohjelman, jota on tarpeen mukaan muokattu. Ohjelman ja laitteiden käyttöön ei ole liittynyt ongelmia, käyttö on mielestäni helppoa ja sujuvaa.

Päijät-Hämeen keskussairaalan fysiatrian poliklinikan tilat on suunniteltu siten, että pandemiatilanteessa kuntosali voidaan ottaa vuodepaikkakäyttöön.

– HURin laitteet osoittautuivat tätä tarkoitusta varten erinomaiseksi valinnaksi, sillä ne ovat helposti liikuteltavia, Tähtinen toteaa.

Miia Tähtinen ja Marita Rajala ovat tyytyväisiä HURin laitteisiin, jotka ovat potilaille mahdollisimman helppokäyttöiset.

 

 

 

 

 

 

 

 

TEKSTI: Outi Myllymäki /BSTR Luova Konttori

KUVA: Sirpa Inkeroinen