07.01.2019

Lähihoitajat oppivat voima- ja tasapainoharjoittelua älysalilla

Lähihoitajaopiskelijat Milja Heikkilä ja Saija Pesonen opastavat Aira Karipuroa ja Tuula Kaunistoa  älykuntosalilla Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa. Tällä kertaa Kuntolaiturissa asiakkaana on omaishoitajien ryhmä.

- On tosi tärkeää, että pääsemme kokeilemaan käytännössä, sitä mitä opettaja teoriassa opettaa ja näin pystymme hyödyntämään opittua paremmin työssä, Heikkilä toteaa.

- Täällä pääsee kehittämään omaa kuntoa niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Opiskelijoiden kanssa on mukava touhuta, Karipuro hehkuttaa.

Hieman yli vuosi sitten Treduun perustettiin hyvinvointikeskus Tredun Helmi, jossa opiskelijat pääsevät kokeilemaan opittuja taitoja käytännössä. Helmen kuntosali Kuntolaituri syntyi selkeästä tarpeesta ja yhtenä merkittävänä tekijänä kuntosalin laitteiden hankinnassa oli uusin teknologia.

- Kriteerinä laitteiden hankintaan oli tehdä älysali. Meillä on täällä laaja käyttäjäkunta esimerkiksi iäkkäät, mielenterveyskuntoutujat, liikuntarajoitteiset ja kehitysvammaiset, niin halusimme mahdollisimman helppokäyttöiset ja esteettömät laitteet. Tänne Kuntolaiturille on helppo tulla, kertoo hankinnasta vastannut hyvinvointiteknologian ja kuntoutuksen lehtori Markus Mäkelä Tredusta.

Kuntolaiturista löytyy laitteet erityisesti voiman ja tasapainon kehittämiseen: HUR Smart Touch -laitteet kuten lähentäjä- ja loitontajalaite ja jalkaprässi. Lisäksi sieltä löytyy tapapainontestauslaite HUR Smartbalance -tasapainolevy ja NuStep, istuma-asennossa käytettävä crosstrainer.


Opiskelija Milja Heikkilä opastaa Tuula Kaunistoa HUR Smartbalance -tasapainolevyllä. Mukana myös opettaja Markus Mäkelä ja Aira Karipuro.

- Juuri tällä laitevalikoimalla lisäämme hyvin nimenomaan alaraajojen voimaa, mikä vaikuttaa suoraan asiakkaan tasapainoon, toteaa Tredun tuntiopettaja, fysioterapeutti Niina Hartvik.

- Smart Touch laitteiden kanssa on helppo toimia. Kosketusnäyttö on selkeä ja sitä kautta on helppo opastaa asiakasta, opiskelija Heikkilä vakuuttaa.

Mäkelän mukaan juuri älyteknologia tekee ohjaamisesta mieluisaa opiskelijoille.

- Opiskelijat menevät rohkeasti kokeilemaan ja painelemaan laitteita ja alkavat kysellä mitä mikin tarkoittaa.

- Ennen saatoin opettaa asiaa videolta luokassa. Onhan opetus nyt ihan eri tasolla, koska olemme salilla ihan oikeiden asiakkaiden kanssa. Siinä oppii samalla niin paljon muitakin asioita kuin vain kuntosaliharjoittelua esimerkiksi vuorovaikutustaidot kehittyvät, Mäkelä toteaa.

Arjessa Hartvik vastaa Kuntolaiturin asiakasryhmistä ja siitä, että sosiaali- ja terveysalan perustutkinto-opiskelijat ovat siellä opastamassa asiakkaita kukin vuorollaan. Opiskelijan erikoistumisesta riippuu kuinka paljon opiskelija saa käytännön kokemusta kuntosaliohjauksesta.  

- Ensin käymme teoriassa tunnilla läpi voima ja tasapainoharjoittelun perusteita, sitten opiskelijat suunnittelevat itse ohjauskerran asiakkaille ja ohjaustilanteessa olen mukana opiskelijoiden kanssa, Hartvik kertoo.

- Monet ovat innoissaan siitä, että lähihoitajakin voi ja saa tehdä tämän tyyppistä työtä. Usein myös työpaikoilla fysioterapeutilla on työparina lähihoitaja, Mäkelä lisää.


Opettaja Niina Hartvik ja opiskelija Saija Pesonen opastavat Tuula Kaunistoa HUR Smart Touch jalkaprässissä, ja opiskelija Milja Heikkilä ja opettaja Markus Mäkelä opastavat Aira Karipuroa HUR Smart Touch loitontaja/lähentäjä -laitteessa Tampereen Tredun Helmessä.

 

Mäkelän mukaan HUR:n laitteilla myös vaikuttavuus on hyvin osoitettavissa. Asiakkaat ovat olleet siitä mielissään, että ovat saaneet yksilöllistä palautetta.

- He saavat meillä selville millainen lihasvoimataso ja tasapaino heillä on. Monet iäkkäät saattavat esimerkiksi pelätä kaatumista, mutta palautteesta he huomaavatkin, että heillä on ikäisiinsä verrattuna hyvä tasapaino ja ovat sitten uskaltaneet lähteä kotoa pihalle ja harrastaa muutakin, Mäkelä kertoo esimerkin.

- Lisäksi opiskelijat ovat sitten antaneet asiakkaille hyvinä vinkkejä, miten hyvää tasapainoa voi pitää yllä ja mitä kannattaa tehdä kotona, että pysyisi pystyssä paremmin.

Tulevaisuuden visiona onkin yhdistää opiskelussa kuntosaliharjoittelu Kuntolaiturissa ja kotikäynnit.

- Näin harjoittelusta tulisi säännöllistä ja tehokkaampaa, Mäkelä miettii.

Vaikka älykuntosalilaitteet tukevat hyvin lähihoitajien opiskelua ja asiakkaiden voima- ja tasapainoharjoittelua, niin tärkeintä Kuntolaiturin toiminnassa ovat kohtaamiset ihmisten kanssa.

- Saamme usein palautetta siitä, että kerrankin jollakin on aikaa juuri minulle. Ihminen kaipaa sitä, että joku kuuntelee ja saa keskustella, Mäkelä päättää.


Jengillä hyvä meininki Tredun Kuntolaiturissa Tampereella. Kuvassa oikealta Lähihoitajaopiskelijat Milja Heikkilä ja Saija Pesonen, Aira Karipuro, opettajat Niina Hartvik ja Markus Mäkelä ja Tuula Kaunisto.

Teksti ja kuvat: Helena Collin/Liikuntamedia