09.05.2018

Sote-kulut kuriin panostamalla liikuntaan ja preventioon – HUR osallistuu SOTE-JOHTAJAT 2018 tapahtumaan 7.6.2018

Sote-uudistuksessa on määrä uudistaa koko julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto. Tällä hetkellä käydään vilkasta keskustelua uudistuksen tarpeellisuudesta ja rakenteista, uudistuksen sisällöstä käytävä keskustelu on sen sijaan jäänyt taustalle. Väestömme ikääntyy, ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisyyn tulisi joka tapauksessa kiinnittää paljon nykyistä enemmän huomiota. Ja mitä aikaisemmassa vaiheessa aloitetaan, sen parempi.

Maakunta ja sote-uudistusten myötä merkittävä vastuu terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä jää kuntiin. Liikunta on todettu hyväksi ja kustannusvaikuttavaksi lääkkeeksi, mutta kuitenkin eläkeikää lähestyvistä ja eläkeläisistä liikkuu suositusten mukaan vain muutama prosentti ikäryhmästä. Eikö liikunta sitten oikeasti kiinnosta, vai eikö nykyinen palvelutarjonta vain saa väkeä liikkeelle? Nuoremmille suunnattuja liikuntapaikkoja ja -mahdollisuuksia ei välttämättä koeta omiksi, ja kuntoutusjärjestelmä ottaa kopin vasta siinä vaiheessa, kun vaivoja ja sairauksia alkaa jo olla. Tähän ikäryhmään tulisi kiinnittää enemmän huomiota riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta mahdollisimman moni voisi säilyttää toimintakykynsä ja elää pitkään terveenä ja itsenäisenä. Ikääntyvälle eivät kuitenkaan riitä pelkät kävelylenkit, terveyden ylläpitämiseksi tarvitaan myös lihaskuntoharjoittelua.

UKK-instituutin koordinoiman tuoreen selvityksen mukaan liikkumattomuus maksaa Suomelle vähintään 3 miljardia euroa vuodessa, ja kustannukset kasvavat vuosittain väestön ikääntymisen ja sairastavuuden kasvun takia. Selvityksen mukaan liikunnallisen elämäntavan yleistyminen vähentäisi ikääntyvän väestön koti- ja laitoshoidon kustannuksia vuosittain 150 miljoonaa euroa. Lonkkamurtumista voitaisiin ehkäistä noin kolmannes, mikäli ihmiset liikkuisivat riittävästi.

Duodecimin ja Suomen akatemian konsensuslausumassa 2017 korostetaan myös ennaltaehkäisevien palveluluiden ja elintapaohjauksen tärkeyttä. ”Sosiaali- ja terveydenhuollossa tarvitaan painopisteen siirto hoidollisista ja korjaavista toimista hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen ja sairauksien ehkäisyyn. Nykyistä terveydenhuoltojärjestelmää ei ole viritetty preventioon. Sote-uudistuksen myötä tähän on mahdollisuus tehdä muutos. Ehkäisevään työhön panostaminen vähentää myös eriarvoisuutta ja kaventaa terveyseroja. Resurssien ohjaaminen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen ja sairauksien ehkäisyyn tulee nähdä investointina.”

Monessa Suomen kunnassa tehdään jo ratkaisuja sen eteen, että ikäihmiset voisivat ylläpitää ja parantaa toimintakykyään lihasvoimaansa parantamalla. Voimaharjoittelun tutkimusnäyttö on vahva, ja kun kuntosalit suunnitellaan laitteistoltaan ja palveluiltaan oikein, saadaan myös ikääntyvät käyttäjät liikkeelle. Hyvänä esimerkkinä on Raision kaupunki, jossa on menossa todellinen ikäihmisten kuntosalibuumi, joka näkyy myös kaupungin taloudessa. ”Ikäihmiset pystyvät asumaan kotona pidempään, kun he ovat fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa”, kerrotaan Raisiosta. Elokuussa 2016 avatussa Hulvelan kuntosalissa on yli 600 käyttäjää ja tammikuussa 2018 avattuun Kerttulaan odotetaan satoja käyttäjiä. Molemmat kuntosalit ovat helppokäyttöisiä älykuntosaleja, joissa harjoittelu etenee liikuntasuositusten mukaisesti tehokkaasti, motivoivasti ja turvallisesti.

Suomessa ei ole riittävästi ikäihmisten tarpeiden mukaisia matalan kynnyksen kuntosaleja. Niitä pitäisi olla myös lähellä koteja ja luontaisten kulkureittien varsilla. Kysyimme asiasta sosiaalisessa mediassa otsikolla ”Ilmianna paikkakunta, joka tarvitsee seniorikuntosalin.” Uutinen tavoitti yli 55 000 henkilöä ja kuntosalia ehdotettiin yli 100 paikkakunnalle. Voima kuuluu kaikille, ja haastamme kaikki mukaan rakentamaan lisää matalan kynnyksen kuntosaleja ympäri Suomen!

Lue lisää kokemuksista älykkäistä kuntosaleista ja toimivasta kuntoutusketjusta

Raision älykkäät kuntosalit tuottavat tulosta
http://www.hur.fi/fi/uutiset/alyhyva-voimaannuttaja

Terveydenhuolto on menossa preventioon ja ikäihmisten lihasvoiman ylläpitoon
http://www.hur.fi/fi/uutiset/terveyskeskuksiin-tulossa-alykuntosalit-terveydenhuolto-menossa-preventioon-ja-ikaihmisten

Kun osaaminen on keskitetty yhteen paikkaan, kuntoutusketjut ja välineet ovat kunnossa, potilaat kuntoutuvat entistä nopeammin
http://www.hur.fi/fi/uutiset/siun-sote-kehitti-alykkaan-kuntoutuskonseptin