06.03.2014

Eduskunta keskusteli liikunnasta ja liikkumattomuudesta

Suomen eduskunta kävi keskiviikkona 5.3.2014 ajankohtaiskeskustelun liikunnan, fyysisen aktiivisuuden ja urheilun edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Keskustelun pohjana oli kansanedustajien tekemä keskustelualoite. Aloitteessa muun muassa todetaan, että liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden lisäämiselle on suuri tarve, sillä valtaosa suomalaisista liikkuu riittämättömästi. Suositusten mukaiseen liikunnan määrään yltää vain noin puolet lapsista, kymmenes aikuisväestöstä ja muutama prosentti ikäihmisistä. Osittain tämän vuoksi ylipaino, tyypin 2 diabetes ja masennus ovat lisääntyneet sekä fyysinen kunto on heikentynyt eri ikäryhmissä. Tutkijat rinnastavat liikkumattomuuden jo tupakointiin ja lihavuuteen verrattavaksi terveyshaitaksi.

Väestön vähäisen liikunnan kansantaloudellisen vaikutuksen on arvioitu olevan miljardiluokkaa. Liikkumattomuuden hinta pelkästään diabeteksen osalta on Suomessa noin 700 miljoonaa euroa. Yhdysvalloissa vähäisen liikunnan kustannusten arvioidaan kaksinkertaistuvan, ja kehittyvissä talouksissa, kuten Kiinassa ja Intiassa, kasvavan jopa 500 prosenttia seuraavien 20 vuoden aikana.

Lähde: Suomen Eduskunta