01.03.2018

Älyhyvä voimaannuttaja

Ikäihmisten kuntoilubuumi vahvistuu Raisiossa, jossa avattiin tammikuussa uusi HURin kuntosalilaitteilla varustettu älykuntosali Kerttulassa. Elokuussa 2016 avatussa Hulvelassa on yli 600 käyttäjää, ja myös Fysioterapiakeskus Veto ja Levossa on reilun vuodet päivät ollut älykuntosali kovassa käytössä.  


Raisiossa on otettu isoja kehitysharppauksia ikäihmisten liikuttamiseksi. Kaupungin kuntoutustoiminnassa on jo kaksi HUR SmartTouch-älykuntosalia, jotka ovat kovassa käytössä. Uusin sali on Kerttulan päiväkuntoutuksessa, jonka laitteisto uusittiin tämän vuoden alussa. Samalla laajeni myös valikoima, nykyään salilla on seitsemän HURin kuntosalilaitetta ja lisäksi kuntopyöriä, polkulaitteita ja seisomateline. 

 

Kerttulan päiväkuntoutuksen koordinaattori Hannamari Pölkkynen kertoo, että uudistetulla kuntosalilla on vajaa parisataa käyttäjää viikossa. Yli 65-vuotiaat kuntoilijat saavat ohjausta pienryhmissä. Sali on aktiivikäytössä yhdeksästä neljään.
– Päiväkuntoutuksessa kävijät asuvat kotona, heillä on jokin toimintakykyä heikentävä sairaus ja he tulevat meille päiväksi eri aktiviteetteihin. 

 

HURin kuntosalilaitteet olivat tuttuja asiakkaille jo entisessä salissa, mutta SmartTouch-toimintojen myötä treenaamisesta tuli entistä tehokkaampaa.
– Korttisysteemi helpottaa ohjaajien työtä. Kun kaikki tiedot ovat valmiina kortilla, laitteet ovat heti käyttövalmiina. Ei mene turhaa aikaa sopivien painojen säätämiseen.
– Päiväkuntoutuksessa treenaavat käyvät älysalilla 1–3 kertaa viikossa. Ikäihmisten voimaharjoittelu on nousujohteista, sen voi nähdä paitsi omin silmin, myös tietokoneen kehityskäyriltä, hän lisää.

 

Ennaltaehkäisy on investointi

 

Ensimmäiset älylaitteet tulivat Raisiossa syksyllä 2016 Hulvelan palvelukeskukseen. Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg iloitsee siitä, että ikääntyvät ovat oivaltaneet kuntoliikunnan merkityksen hyvinvoinnille. 
– Mediassa vahvasti esillä ollut viesti on selvästi mennyt perille. Ihmiset ymmärtävät, että ikääntyvälle eivät riitä pelkät päivittäiset kävelylenkit. Terveyden ylläpitämiseksi tarvitaan myös lihaskuntotreeniä, Sandberg muistuttaa.
Älykuntosali on osa modernia palvelukokonaisuutta, joka alkaa tuottaa toivottua tulosta myös kaupungin taloudessa.
– Ikäihmiset pystyvät asumaan kotonaan pitempään, kun he ovat fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa, Sandberg toteaa.

 

Teknologia tukee liikkumista

 

HURin myyntijohtaja Jussi Jaakkola kertoo, että ikäihmisille suunnattuja älykkäitä kuntosaleja perustetaan jatkuvasti ympäri Suomea. Tarve on ilmeinen, ja voimaharjoittelulla on kiistattomat hyödyt niin kuntoutuksessa kuin preventiossakin. Suomalaisilla HUR-laitteilla voidaan rakentaa esteetön, senioreiden voimaharjoittelusuositukset täyttävä kuntosali pienempäänkin tilaan. 
– Jo muutamalla laitteella saa koottua toimivan kokonaisuuden. Laitteet on kehitetty erityisesti senioriliikuntaan ja kuntoutukseen. Ne toimivat paineilmalla, ja myös heikkovoimaiset voivat harjoitella nousujohteisesti ja turvallisesti. 


Uusimmissa HUR-laitteissa on kosketusnäyttö, ja oikea harjoitusvastus säätyy automaattisesti henkilökohtaisen harjoitusohjelman mukaisesti. Harjoittelussa tärkeä progressio toteutuu automaattisesti kunnon kehityksen myötä. 
– Harjoittelun aloitus tapahtuu yhdellä kosketuksella. Laite tervehtii kuntoiljaa tämän omalla nimellä, säätää henkilökohtaiset asetukset ja harjoitusohjelman mukaisen vastuksen. Ei tarvita mitään kirjautumisia ja jokaisen kuntosalikäynnin jälkeen voi saada palautteen edistymisestä, Jaakkola selvittää.
HUR SmartTouch -laitteet helpottavat ohjaajien ja hallinnon työtä, sisältävät raportit asiakkaiden edistymisestä ja tiedot esimerkiksi salin käyttöasteesta.