05.01.2023

Älykuntosalilla harjoittelun tulokset näkyvät konkreettisesti

Kouvolan Ratamokeskuksen uusi HUR SmartTouch älykuntosali palvelee asiakkaita avokuntoutuksesta sairaalakuntoutukseen.

 

Kouvolan Ratamokeskukseen avattiin keväällä 2022 uusi HUR SmartTouch -älykuntosalilaitteilla varustettu kuntosali. Jo aikaisemmin Kouvolassa ja Kymenlaakson hyvinvointialueella on luotettu HUR:n laiteosaamiseen. Uuden sote-keskuksen valmistumisen yhteydessä sali uusittiin älykkääksi hyvällä yhteistyöllä HUR:n kanssa.

 

Kouvolassa sijaitseva Ratamokeskus on keväällä toimintansa aloittanut sairaala ja sote-keskus, osa Kymenlaakson hyvinvointialuetta. Ratamokeskus tarjoaa yhteiset tilat monipuolisille sosiaali- ja terveyspalveluille. Ratamokeskuksesta löytyvät myös laajat fysioterapiapalvelut avokuntoutuksesta osasto- ja sairaalakuntoutukseen.

 

- Meillä käy todella monenlaisia fysioterapiaa tarvitsevia, yli 16-vuotiaita asiakkaita, esimerkiksi kipupotilaita ja neurologisia sairauksia sairastavia, kertoo avokuntoutus-puolen tiimivastaava, fysioterapeutti Kaisa Järvinen. Uutta kuntosalia lähdettiin suunnittelemaan ja rakentamaan yhteistyöllä HUR:n kanssa.

 

- Kymenlaakson hyvinvointialueella meillä on jo usean vuoden kokemus HUR:n kuntosalilaitteista. Meillä oli Kouvolassa jo ennestään HUR-laitteet vanhassa kuntosalissa ja lisäksi Kymenlaakson hyvinvointialueen avokuntoutuksen yksiköissä on 7 muuta HUR-laittein varustettua kuntosalia, Järvinen sanoo. 

 

- Yhdessä työntekijöiden kanssa valitsimme uuteen saliin HUR SmartTouch -laitteet, joista asiakkaamme hyötyvät kaikkein eniten.

 

 

 

Helppokäyttöisyys avainasemassa

 

Uudessa älysalissa on yhteensä kahdeksan HUR SmartTouch-älykuntosalilaitetta sekä HUR Senso kognitiiviseen harjoitteluun. Paineilmalla toimivat kuntosalilaitteet ovat esteettömiä ja vastuksen säätö tapahtuu automaattisesti.

 

Fysioterapeutti tekee tietokoneella pilvipalveluun kuntosaliohjelman, joka aktivoidaan numerotunnisteena älykortille. Tätä korttia asiakas näyttää salilla harjoittelulaitteelle, joka tunnistaa käyttäjän ja hakee pilvipalvelusta tämän henkilökohtaisen harjoitusohjelman ja harjoittelun edetessä myös tallentaa toimet hänen harjoitushistoriaansa. Kosketusnäytöltä asiakas saa ohjeita, tietoa tavoitteista sekä palautetta harjoittelun etenemisestä.

 

- Laitteet ovat helppokäyttöisiä, koska toimivat korteilla. Useaan laitteeseen on myös helppo mennä, esimerkiksi pyörätuolilla voi tehdä harjoitteita, Järvinen toteaa.

 

Myös ryhmissä työskentely on helppoa älysalissa, koska kuntosaliohjelmat ovat asiakkailla omilla korteillaan.

 

- Tämä mahdollistaa hyvän yksilöllisen harjoittelun ryhmissä.

 

Uudessa älysalissa pidetään paljon erilaisia kuntoutusryhmiä kuten ikääntyvien kuntosaliryhmiä ja aktiivisen harjoittelun ryhmiä.

 

- Toki myös ihan yksilökäyntejä tulee avopuolella, Järvinen kertoo

 

 

 

Kehityksen seuranta motivoi

 

HUR SmartTouch -järjestelmän avulla fysioterapeutit ja etenkin asiakkaat itse pystyvät seuraamaan kuntoutuksensa kehitystä helposti. Järjestelmästä saadaan helposti erilaisia raportteja asiakkaille ja terveydenhuollon hallinnolle.

 

- Etenkin asiakkaat ovat olleet yllättyneitä, kun näkevät kehityksen tietokoneelta. On helppo seurata miten harjoitukset ovat edenneet ja ovatko esimerkiksi voimatasot lisääntyneet. Kun tulee kehitystä, se motivoi jatkamaan harjoittelua, Järvinen sanoo. 

 

- Moni asiakas on myös kommentoinut, että on hieno sali ja hienot laitteet, hän nauraa.

 

HUR SmarTouch -järjestelmän käyttöönottoon Järvinen suosittelee varaamaan riittävästi aikaa.

 

- Aluksi tuntui, että fysioterapeutin työmäärä lisääntyi, kun oli opeteltava uusi järjestelmä, millä harjoitusohjelmat rakennetaan. Mutta kesään mennessä olimme jo oppineet uuden järjestelmän käytön ja nyt se sujuu hyvin. Olemme oikein tyytyväisiä.

 

Järvisen mukaan parasta fysioterapeutin työssä erilaiset asiakkaat ja työn monipuolisuus.

 

- Meidän asiakkaillamme on hyvin erilaisia tavoitteita; ikääntyvillä voi olla kotona pärjääminen, leikatulla liikkumiskyvyn palautuminen tai parantuminen, kipupotilailla kivun helpottaminen. Harjoittelun tulokset näkyvät niin konkreettisesti, Järvinen päättää.

 

 

 

Teksti: Helena Collin, Liikuntamedia

 

 

Lue lisää HUR SmartTouch-ohjelmistosta 

 

Lue lisää HUR-voimaharjoittelulaitteista