16.01.2020

Järvenpään Spurtti keskittyy yli 50-vuotiaisiin kuntoilijoihin ja panostaa henkilökohtaiseen ohjaukseen

Kuntokeskus Spurtti Järvenpää panostaa 50 vuotta täyttäneisiin asiakkaisiin

Kiinteistönvälittäjä Tiina Winqvist-Kukkonen astelee hymy korvissa ulos Järvenpään Spurtti-liikuntakeskuksen HUR-klubilta. Hän harjoittelee HURin älylaitteilla kolmisen kertaa viikossa ja on saanut kroppansa voimaan paremmin.

Ei ole enää selkä kipeä, liikkuvuus ja ryhti on myös parantunut, WinqvistKukkonen iloitsee.

Winqvist-Kukkonen ei kokenut luontevaksi mennä salille ”2-3-kymppisten joukkoon”. HUR-klubi keskittyy palvelemaan yli 50-vuotiaita asiakkaita.

- Olin rapakunnossa, kun aloitin, mutta tänne kehtasin tulla. Halusin kaltaisteni joukkoon. Työssäkäyvän on helppo ajoittaa harjoitteluaika itselleen sopivaksi. Erittäin hyvän yksilöllisen ohjauksen ja minun ikäisilleni sopivien laitteiden avulla olen onnistunut.

- Minun ei itse tarvitse pähkäillä, mitä minun pitää tehdä. Teen sen mitä minulle on ohjelmoitu ja se riittää. Laitteet myös kertovat, miten on edistytty. Kun lähden salilta, hyvä mieli tulee aina, hän sanoo.

Jakamaton huomio asiakkaalle

Kun yrittäjät Tuire Rinta ja Roope Autio perustivat viisi vuotta sitten liikuntakeskus Spurtin HUR-klubin, oli kaksi asiaa selvää; kuntosalille valitaan HURin älykkäät paineilmalla toimivat laitteet ja salilla panostetaan asiakkaaseen yksilönä.

Paineilmalaitteessa liike on saumaton ja harjoittelu on miellyttävää. Asiakkaan ei tarvitse jännittää sitä, milloin laite nykäisee takaisin. Silloin asiakas tekee liikkeet oikein ja huolellisesti. Tätä kautta hän löytää kehon kannatuksen ja hyvän ryhdin suoritukseen, Rinta kuvailee.

HUR-klubilla satsataan myös paljon asiakkaiden ohjaukseen. Vasta kolmannen ohjauskerran jälkeen pääsee itsekseen salille.

Tärkeintä on henkilökohtainen ohjaus ja asiakkaan yksilöllinen huomioiminen. Kuntosali ja siellä harjoittelu on monelle uusi asia  Salilla toimimisen opettaminen ja harjoittelun jatkuvuuden varmistaminen riittävällä ohjauskerroilla on meidän henkilökunnan tärkein tehtävä. Asiakkaalla pitää olla kiva tunne tulla salille, tietäen miten siellä toimitaan ja harjoitellaan oman itsensä parhaaksi.

Rinta on tyytyväinen, että valitsivat aikoinaan kohderyhmäksi nimenomaan mielenkiintoisen ja sopivasti haastavan yli 50-vuotiaiden ikäryhmän. HUR-klubilla työskentelee moniammatillinen tiimi; liikunta-alan ammattilaisten lisäksi mukana on kaksi fysioterapeuttia, psykologi, psykoterapeutti ja ravintoterapeutti.  

- Asiakkaan on helppoa ja joustavaa saada hyvinvointipalvelunsa saman katon alta. Kynnys kuntosalille tuloon on usein paljon matalampi kuin esimerkiksi henkisen hyvinvoinnin palveluiden hakeminen.

Spurtin HUR-klubilla nähdään asiakas kokonaisvaltaisesti.

- Viisikymppisillä on vielä 15-20 vuotta työikää jäljellä. Meillä pitää olla turvallinen harjoituspaikka, josta saat tukea siihen, että pärjäät. Se on yhteiskunnallisestikin tärkeää, Rinta toteaa.

Asiantuntija tekonivelkuntoutuksessa

Tuire Rinta on liikunta-alan ammattilainen sekä nyt myös asiantuntija tekonivelkuntoutuksessa. Polven kuntoutus on tullut tutuksi erityisesti omien polvien tekonivelleikkausten kautta.

Olen kokemusasiantuntija, mutta halusin myös laajentaa ammattitaitoani polven, lonkan ja olkapään alueen kuntoutukseen leikkausten jälkeen ja opiskelenkin parhaillaan tekonivelhoitajaksi.

Suomessa tehdään 12 000 tekonivelleikkausta vuosittain.

- Kuntoutukselle on suuri tarve. Kun pääset sairaalasta kotiin, olet usein ihan yksin. Olen itse käynyt saman polun läpi, tiedän tunteet ja pelot, jota asiaan liittyy. Tässä koen, että voin olla auttamassa työyhteisötiimini kanssa kalliin leikkauksen onnistumista ohjaamalla asiakkaan leikkausta edeltävää harjoittelua ja leikkauksen jälkeisessä kuntoutuksessa.

Tässäkin harjoittelussa HUR-laitteiden saumaton liike on loistava apu.

- Jos tietää, että on menossa tekonivelleikkaukseen, kannattaa jo hyvissä ajoin etukäteen keskittyä pitämään tietyt lihakset hyvässä kunnossa, se auttaa kuntoutuksessa, Rinta vinkkaa.

Leikkauksesta golf-kentälle

Juuri tekonivelleikkausten kuntoutuksen asiantuntijuuden perusteella Matti Keskinen aloitti harjoittelun muutama kuukausi sitten HUR-klubilla.

Polven tekonivelleikkauksen jälkeen ei ollut mitään jälkihoitoa. Minulle tuli paikat niin kipeäksi, että jotain piti tehdä, Keskinen toteaa.

Keskinen käy tekemässä hänelle tehdyn saliohjelman joka toinen päivä. Hän kokee HURin älylaitteet helpoiksi ja vaivattomiksi käyttää. Hän myös kehuu HUR-klubin positiivista ilmapiiriä.

Kivut ovat kadonneet – olen jättänyt särkylääkkeet kokonaan pois. Tavoitteena olisi päästä golfkuntoon kesäksi.

Teksti: Helena Collin, Liikuntamedia