04.10.2019

Lihas-hermojärjestelmän toiminnan mittaaminen on yhä tärkeämpi osa urheiluvalmennusta

Välineiden ja harjoitusmenetelmien nopea kehitys asettaa urheilijat jatkuvan uuden haasteen eteen. Alppilajeissa, kuten freestylessä, lumilautailussa ja vapaahiihdossa tämä näkyy siten, että urheilijoiden vaatimukset lajikohtaiselle suorituskyvylle ovat entistä korkeammalla. Fysiikkavalmentaja ja väitöskirjatutkija Jonathan McPhail käyttää tutkimuksessaan HUR Force Platform -voimalevyä. Tavoitteena on kehittää entistä parempia testausmenetelmiä urheilijoiden hermo-lihasjärjestelmän tilan mittaamiseksi ja seuraamiseksi.

Jonathan McPhail valmentaa alppilajien urheilijoita Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa. Lajin sisäpiirissä toimiessaan hän on konkreettisesti nähnyt välineiden ja valmennusmenetelmien kehityksen.

-    Viimeisen kymmenen vuoden aikana valmentajien koulutuksen taso on kehittynyt paljon. On melko harvinaista nähdä urheiluopisto tai -seura, jolla ei ole asiaan perehtynyttä biomekaniikka-asiantuntijaa auttamassa ja suunnittelemassa päivittäistä harjoittelua ja testausta, McPhail sanoo.  

Kehitysvauhdissa pysyminen vaatii nopeampia ja luotettavampia testausmenetelmiä, ja tätä McPhailin tutkimus pyrkii saamaan aikaan. Kehitettävät tarkat hermolihas-järjestelmän toimintaa kuvaavat profiilit ja kyky vertailla tuloksia ja seurata muutoksia ovat tarpeellisia työkaluja päivittäisessä valmennuksessa. Ne tukevat myös vamman jälkeistä kuntoutusta ja mikä parasta - näillä voidaan ennaltaehkäistä vammojen syntymistä.

-    Tavoitteenani on saada aikaan hyvä käytännön sovellus, jota valmentajat voivat hyödyntää. Itse valmennan Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa, ja tietysti omat urheilijamme tulevat ensimmäisinä hyötymään menetelmistä. Toivon kuitenkin, että muutkin valmentajat voivat hyödyntää tuloksia ja että menetelmä voidaan ottaa käyttöön myös muissa lajeissa, McPhail hahmottaa tavoitteitaan.

Puolierojen havaitseminen auttaa vammojen ehkäisyssä
 

Puolierot, epäsymmetria esimerkiksi vasemman ja oikean jalan lihasvoimassa on yksi niistä asioita, jotka nämä testit saattavat paljastaa. Kaikki lihasten puolierot eivät ole riskitekijöitä, McPhail painottaa. Jos urheilijalla on ollut epäsymmetria monien vuosien ajan, hän mahdollisesti kompensoi sitä. Kuitenkin, äkillisesti ilmenevä ja merkittävä yli 15 – 20 prosentin puoliero on hälyttävää.

-    Esimerkiksi alppilajeissa, tuntemattomasta syystä, vasemmalle puolelle tapahtuu enemmän polvivammoja kuin oikealle. Jos urheilija on huomattavasti vahvempi oikealla puolellaan nopeuden, tehon ja voiman suhteen, niin puolierojen vähentäminen voi vähentää samalla vamman riskiä, McPhail sanoo.  


Jonathan McPhail  opastaa Jade Linnatsaloa hyppytestissä. Ylemmässä kuvassa Maisa Kivimäki suorittaa painonnostotangon kanssa tehtävää testiä.

Kehittymisen luotettava mittaus - avain parempaan valmennukseen
 

McPhailin tutkimus haastatteluhetkellä, syksyllä 2019, edelleen meneillään, mutta hän paljastaa muutaman mielenkiintoisen alaraajojen puolieroihin liittyvän havainnon.

-    Kun testasimme suomalaisen Maailmancup-tason urheilijan polven ojentajia, emme nähneet epäsymmetriaa hänen oikean ja vasemman puolen välillä. Puolieroa ei ollut tehossa eikä voimassa. Kun testasimme hänen polven koukistajiaan, havaitsimme 35 prosentin eron voimantuotossa ja tehossa. Vasen puoli oli oleellisesti heikompi, McPhail sanoo.

Tämän arvokkaan tiedon avulla valmentajat pystyvät muokkaamaan yksittäisiä harjoituksia ja seurata etenemistä seuraavien kuukausien ajan. Tavoitteena on, että kilpailukauden ulkopuolella puoliero saadaan oleellisesti pienemmäksi.  

-    Polven koukistajia on yleensä vaikea testata, ellei käytössä ole laajaa testauslaboratoriota. HURin Force Platform -voimalevyllä testaaminen käy nopeasti ja helposti. Tämä on meille iso etu, kun ottaa huomioon kuinka paljon harjoituksia teemme urheilijoiden kanssa. Mahdollisuus mitata kehitystä on meille valmentajille ensiarvoisen tärkeää, McPhail sanoo.

Tukea onnistuneeseen kuntoutukseen
 

Vammojen ehkäisemisen lisäksi voimalevyllä suoritetuista säännöllisistä testeistä saatava tieto voi olla erittäin hyödyllistä myös kuntoutuksen aikana.

-    Kuvitellaan joku isompi vaurio, esimerkiksi urheilijan polven eturistisidevamma. Jos meillä on testitulokset kyseisen henkilön hyppyvoimasuorituksesta esimerkiksi viikko ennen loukkaantumista, voidaan tuota tulosta pitää erittäin hyödyllisenä referenssiarvona. Se toimii pohjana kuntoutuksen tulosten arvioimiselle ja kehittymiselle, McPhail sanoo.
Mitatun tiedon avulla valmentajat ja fysioterapeutit pystyvät määrittämään tarkasti oikean ajan palata urheilun pariin vamman ja kuntoutuksen jälkeen.

-    Voimme hyvin nähdä mitä osa-alueita tulee vielä kehittää ennen kuin urheilija on valmis palaamaan rinteeseen. Haluamme hänen olevan jopa paremmassa kunnossa kuin ennen loukkaantumista, onhan hänen hermo-lihasjärjestelmän toiminnan profiili nyt parempi kuin ennen loukkaantumista, McPhail perustelee.     

Nopeat ja luotettavat testauslaitteet säästävät aikaa itse harjoitteluun
 

Mutta kuinka tehdä testauksesta säännöllinen rutiini, kun samaan aikaan monilla urheilijoilla on negatiivinen näkemys testauksia kohtaa. McPhail kertoo, että tämä asenne juontaa juurensa massiivisista testeistä, joiden hyötyjä ei ole perusteltu. Joskus urheilijoiden on täytynyt käydä läpi muutamien päivien testit, joiden jälkeen saadulla tiedolla ei ole juurikaan tehty mitään. Tämä on hänen mukaansa huonoa palvelua. McPhail korostaa, että urheilijoiden tulee tietää, miksi heitä testataan ja miten he itse voivat hyötyä siitä.

-    HUR-voimalevyllä kaikki tiedot tallennetaan yhteen paikkaan. Voit nähdä aikaisemmat testit nopeasti, verrata nykyisiä testejä edellisten kuukausien tuloksiin ja seurata muutoksia ajan myötä. Se on hyödyllistä niin valmentajille kuin urheilijoillekin.

McPhailin avainsana on nopeus.

-    HURin laitteilla voimme viedä isommankin ryhmän testit nopeasti läpi. Jos välineet ja testiprotokollat ovat hitaita, menetät paljon aikaa testaamiseen ja samalla pidät urheilijat poissa heidän harjoittelustaan. Luotettavan tiedon nopea kerääminen on yksi tärkeimmistä asioista, jotka on otettava huomioon testattaessa urheilijoita, McPhail toteaa lopuksi.

Mielestäni on todella tärkeää, sekä urheilijoita että valmentajia ajatellen, että testaamiseen saadaan aina parhaat mahdolliset edellytykset. Tämän takia valitsen välineet huolella ja käytän vain parhaiksi toteamiani menetelmiä ja välineitä. – Jonathan McPhail

Lue lisää HURin tasapaino- ja testauslaiteista