08.03.2022

Pakkopullasta Juhlapullaksi

Juhlapulla? Olisiko se kanelipulla, dallaspulla tai vain sämpylä? Tuo valinta on helppo. Sen kykenemme tekemään. No kanelipulla tietysti! 

Mutta mikä on Pakkopulla? Ei suinkaan vaan treenaamaan lähteminen? Ei huvita, aloitan huomenna tai ylihuomenna. Menisin, jos saisin kaverin mukaan? Syitä kyllä löytyy, miksi treenaamisen aloittamista on niin helppo siirtää. 

Päätöksenteko liikuntaharrastuksen aloittamisesta sekä jatkamisesta piene nkin tauon jälkeen on monelle äärettömän haastavaa. Eli lähteä liikkeelle ja avata salin ovi. Hakemaan sitä Voimaa! 

 

Kynnykset salin ovella 

Me liikunta-alalla toimijat näemme, miten korkeita ne kynnykset salinovella saattavat olla. Jokainen päivä asiakastyössä on erilainen. Kohtaamme asiakkaiden pelot ja tapaamisten peruutukset ennen, kun on edes kohdattu. Syyt, miksi ne kynnykset ovat nousseet ovat yksilöllisiä ja meidän tehtävämme on niitä madaltaa ja lopulta myös poistaa.  

Vertauskuvallisesti muuttaa pakkopulla juhlapullaksi ja jopa niin, että joudumme jo toppuuttelemaankin ja sanomaan, että 2–3 kertaa salilla on ihan riittävä. Tämä on hieno hetki ohjaajalle! 

 “Ihminen ei ole tiili” - opasti meitä aikanaan Emeritus professori Risto Telama Jyväskylän Yliopistosta. Ja näillä opeilla olemme jo monta vuosikymmentä pohjanneet tekemisemme tutkittuun tietoon ja kognitiiviseen – havainnointiin ja tiedostukseen siitä, miten yksilön toiminta ja oppiminen voi olla hyvinkin erilaista. Jokainen “asiakas” tai “oppilas” nähdään yksilönä - ryhmässäkin. 

 

 

Ja vielä yksi lisäkynnys 

Jo pitkään on puhuttu tuki- ja liikuntaelinongelmista työikäisellä väestöllä työn rasittavuudesta ja yksipuolisuudesta johtuen. Yhä nuorempaa väestöä uudelleen koulutetaan tai jäädään jopa työkyvyttömyyseläkkeelle alle 50-vuotiaina TULE-ongelmien vuoksi. Parhaassa työiässä! 

Viimeiset pari vuotta – epidemia aika - on tuonut meidät vielä uuden eteen. Etätyö on ollut vallitseva työnteon muoto. Työasennoissa ja olosuhteissa on kotitoimistoissa omat haasteensa. Henkinen rasittavuus ja sosiaalisten kontaktien puute tai niukkuus on heikentänyt niin hyvinvointia kuin työhyvinvointiakin. Psyykkiset ongelmat ovat nousseet jo samalle tasolle työstä poissaoloista, kun tuki- ja liikuntaelinsairauksissa. Tämä on jo huolestuttavalla tasolla. 

 

 

Mutta nyt liikkeelle 

Liikunta- ja hyvinvointialan toimijat katsovat taas uusin silmin tulevaisuutta. Halumme auttaa on suuri ja haluamme eri-ikäisen väestön niin henkisesti kuin fyysisestikin vahvoiksi ja hyvinvoiviksi. Meidänkin toimintaamme on sulutettu ja rajoitettu, mutta nyt kun liike on taas sallittua, olemme valmiina kuin “kevätlaitumille vapautetut varsat”. Tehtävämme on aikaansaada liikettä ja voimaa - purkaa pelkoa ja ahdistusta liikkeellä - ja te kyllä tiedätte, että sen me osaamme! 

"Vitriinissämme”on nyt tarjolla paljon: osaamisemme ja halumme auttaa, on voimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta, iloa, naurua, yhteisöllisyyttä ja tervettä itsetuntoa. Ja myös kanelia- ja dallaspullaa ja sämpylääkin löytyy. Tervetuloa! 

 

Spurtin resepti  

50+ Spurtin kuntosali Järvenpäässä on toiminut jo yksitoistavuotta. Ihmetyksistä ja epäilyistä huolimatta uskoimme, että tarpeellisuus tälle ikäluokalle suunnatusta salista oli iso. Rakensimme palvelukonseptiamme huolella – tutkimuksin ja asiakaskyselyin. Ja kyllä nuoremmatkin pääsivät, jos saivat omilta vanhemmiltaan luvan! 

Toki kulunut pandemia-aika on kurittanut meitä, kuten muitakin saliyrittäjiä, mutta kaiken liikunnan ja hyvinvoinnin lisäksi olemme kehittäneet oheistoimintaamme ja luoneet yhteisöämme toinen toistamme tukemaan. On muodostunut uusia ystävyyksiä, lenkkikavereita, lounasseuraa. Salilta olet voinut myös löytää patikkakaverin, jolla on ollut samat haaveet kuin sinulla - yhdessä Italiaan patikalle, jonne et olisi yksin uskaltanut lähteä. 

Ikiviikarileirit – 50+ Liikuntaleirit ovat olleet ohjelmassa jo kahdeksan vuotta. Kesäleirit Tanhuvaarassa tai Piispalassa ovat jo löytäneet paikkansa joka kesäisessä lomasuunnittelussa. Ja nyt vuonna 2022 tuli ohjelmaan myös Talvileiri Piispalaan. Keväiset hanget kutsuvat maaliskuun lopulla.  

Leiritoiminta on ollut avointa kaikille halukkaille Ikiviikarimielisille ja osallistujia on Järvenpään lisäksi tullut myös Joutsasta, Hartolasta, Helsingistä sekä ihan Amerikoista saakka. Mukaan mahtuu muualtakin. 

Ohjelma leireillä on monipuolinen ja liikuttava. Toki BodyBowjumpat ovat haluttuja joka päivä, mutta sen oheen mahtuu myös paljon erilaisia lajikokeiluja. On myös ihan sallittua välillä vetäytyä yksin järvenrantaan kirjan kanssa.  

Kaikki tämä on Ikiviikaruutta, joka sallii myös jo paljon! 

 

Näillä terveisillä Järvenpäästä toivotamme voimakasta ja voimaantuvaa vuotta 2022. Treenataan, käydään salilla ja voidaan hyvin! 

 

Terveisin: Tuire ja muut Spurtin opet 

 PS. Ja koko 50+ salin perustamisemmehan pohjautui siihen, että meillä pitää olla HURin älykuntosalilaitteet. Olemmehan sen arvoisia! 

 Kysy lisää tai soita tuire@spurtti.fi tai p. 050 567 0947 

 

 

Lue myös aikaisempi artikkelimme Liikuntakeskus Spurtin HUR-salista:

Järvenpään Spurtti keskittyy yli 50-vuotiaisiin kuntoilijoihin ja panostaa henkilökohtaiseen ohjaukseen.

 

Senioriliikuntaan ja Kuntoutukseen sopivat HUR laitteet