09.06.2023

Seniorit ovat löytäneet älykkäät kuntosalit Espoossa

Kuvassa asiakas Aila Kalmari ja fysioterapeutti Marja-Leena Polvinen. Kuva: Sanna Laiho.

 

HUR:n älykuntosalien helppous on yllättänyt monet seniorit positiivisesti Espoon senioreiden palvelukeskuksissa. Aikaisemmin kuntosaliharjoittelua on jopa vierastettu, mutta älylaitteet ovat tehneet harjoittelusta mukavaa ja arkipäiväistä.

Espoon kaikissa viidessä senioreiden palvelukeskuksessa on HUR:n älylaitteilla varustellut kuntosalit. Palvelukeskukset ovat osa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialuetta. Osassa keskuksissa laitteet ovat olleet jo useamman vuoden, ja osassa on uunituoreet HURin SmartTouch -älylaitteet. Kuntosalisalitoiminta on osa keskusten päivittäistä toimintaa.

- Jokaisessa Espoon palvelukeskuksessa tarjotaan harrastetoimintaa kotona asuville. Elä ja asu seniorikeskusten yhteydessä olevat palvelukeskukset tarjoavat myös toimintaa asukkaille, kertoo palvelukeskusten fysioterapeutti MarjaLeena Polvinen.

 

 

 

 

Senioreille maksutonta harjoittelua

Espoon senioreiden palvelukeskusten kuntosaleille pääsee harjoittelemaan ajanvarauksella maksutta.

- Tai sitten meillä on vapaaharjoitteluaikoja, milloin voi tulla harjoittelemaan ilman ajanvarausta.

 

Kaikille asiakkaille tehdään SmartTouch -kuntosalikortit, johon oma yksilöllinen harjoitusohjelma on ladattuna. Ohjelman voi ladata myös Espoon +68-sporttirannekkeelle

- Ensimmäisellä kerralla teemme saliohjelman yksilökohtaisesti jokaiselle. Käytännössä ensimmäinen treeni tehdään henkilökunnan kanssa, ja toinenkin.

- Sen jälkeen seniori voi mennä harjoittelemaan kuntosaliystävän kanssa, Polvinen lisää.

 

 

 

 

Vapaaehtoiset kuntosaliystävät auttavat

Jokaisessa palvelukeskuksessa saa tarvittaessa ohjausta joko henkilökunnalta tai kuntosaliystäviltä. Kuntosaliystävät ovat vapaaehtoisia, jotka toimivat saleilla asiakkaiden tukena.

- Kun asiakas osaa käyttää kortilla älylaitteita ja osaa myös tehdä liikeradat oikein, voi siirtyä omatoimisesti treenaamaan kuntosalilla. Monet ovat yllättyneet kuinka helppoa ja mukavaa kuntosalitreeni on, Polvinen kertoo.

 

Palvelukeskukseen asiakkaat tulevat myös palveluohjauksen kautta. Näille kuntosaleille ei tulla lähetteellä.

- Meillä on kehitetty uudenlaista yhteistyötä nyt puolitoista vuotta, esimerkiksi teemme hyvää yhteistyötä hyvinvointialueen Senioriinfon kanssa. Osa asiakkaista tulee myös kotikuntoutuksen fysioterapeuttien kautta. Yhteistyö on todella tärkeää ja sitä kehitetään edelleen.

 

Tavoitteena on tunnistaa asiakkaat, joilla on jo hieman heikentynyt toimintakyky ja kiinnittää heidät palvelukeskustoiminnan piiriin. 

- Haluamme parantaa toiminnalla ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia psyykkistä ja fyysistä toimintakykyä. Meidän tavoitteenamme on saada asiakas pois kotoa ja tarjota asiakastarpeen mukaista, asiakkaalle merkityksellistä toimintaa.

 

 

Helpottavat työtä ja tilastointia

Polvinen kokee HUR:n SmartTouch -älykuntosalilaitteet hyödyllisiksi työssään fysioterapeuttina.

- Laitteet ovat minun apukäteni, lisäresurssi. Ne ohjaavat nousujohteiseen harjoitteluun ja tekemään liikkeet oikein ja turvallisesti. Korttiin voin määritellä liikelaajuudet, mikä helpottaa minun työtäni.

 

Kaikkien viiden salin laitteiden harjoittelutiedot kerätään yhteen pilvipalveluun ja sieltä palvelukeskusten henkilökunta saa apua tilastointiin ja tietoa saliharjoittelun vaikuttavuudesta.

- Seuraamme esimerkiksi lihasvoiman kehitystä ja käyttäjien aktiivisuutta. 

- Haluamme osoittaa myös johdolle ja päätöksentekijöille kuntosalitoiminnan vaikuttavuutta. Ja tähän tarkoitukseen myös tilastoja käytetään.

- Tavoitteenamme on edelleen laajentaa toimintaa, millä tuetaan ikäihmisten toimintakykyä ja hyvinvointia.

 

Parasta salitoiminnassa on toisten ihmisten kohtaaminen.

- Kun näen, että pystyn auttamaan asiakasta konkreettisesti ja asiakas hehkuttaa, että on saanut elämän ilon takaisin, se on parasta, Polvinen hymyilee.

- Haluammekin kiittää Espoon senioreiden palvelukeskuksia hienosta, pitkään jatkuneesta yhteistyöstä. Meidän mielestämme on ihailtavaa nähdä, miten senioreiden hyvinvointiin satsataan ja tarjotaan erilaisia matalankynnyksen vaihtoehtoja, miten voi lähteä parantamaan elämänlaatuaan voimaharjoittelun kautta, kertoo HURin myyntipäällikkö Matti Rahkonen. 

 

Teksti: Helena Collin / Liikuntamedia

 

Lue lisää HUR SmartTouch-ohjelmistosta 

Lue lisää HUR-voimaharjoittelulaitteista