18.03.2020

Taistelu koronavirusta vastaan

Yli 70-vuotiaat henkilöt ovat sairautensa tai sen hoidon vuoksi muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Paras tapa välttyä infektiolta on altistuksen välttäminen kokonaan, mutta haluamme kuitenkin korostaa iäkkäiden henkilöiden fyysisesti aktiivisesti elämäntavan ylläpitämistä. Erityisesti isojen lihasryhmien voimaharjoittelu kaksi kertaa viikossa tuottaa hyvän fyysisen toimintakyvyn ja vireämmät aivot samalla ehkäisten kaatumisia ja parantaen elämänlaatua.  

Erityisen tärkeää on huomata, että immuunipuolustusjärjestelmämme heikentyy iän myötä, joka altistaa infektiosairauksille. Lisäksi krooniset sairaudet saattavat heikentää kehon luontaista puolustusjärjestelmää enemmän lisäten vakavia komplikaatioita. Nykyisen ymmärryksemme mukaan lihas voi toimia immuunielimenä ja tuottaa akuutin immuunivasteen proteiineja ja siten vahvistaa säännöllisen lihasvoimaharjoittelun suojaavaa vaikutusta taisteltaessa coronavirusta vastaan.

Ymmärrämme kaikki tilanteen vakavuuden, mutta jatketaan siitä huolimatta liikunnallista elämäntapaa ja säännöllistä voimaharjoittelua hyvän kunnon ja vastustuskyvyn ylläpitämiseksi.

Arto Hautala
Tutkimus- ja koulutusjohtaja
HUR Oy