14.06.2017

Älylaitteiden suosio yllätti Raisiossa – Kaupungissa suunnitellaan jo toista älykuntosalia senioreille

Hulvelan palvelukeskuksessa Raisiossa avattiin viime syksynä älykuntosali, jonka seniorit ottivat heti omakseen. Sosiaali- ja terveysjohtaja Juha Sandberg kertoo, että kaksisataa tilattua älyranneketta menivät ennätysajassa käyttäjille.

– Nyt meillä on käytössä jo noin neljäsataa ranneketta, joiden avulla seniorit saavat kuntoilustaan reaaliaikaista palautetta ja kannustusta, hän iloitsee.

HUR SmartTouch -älylaitteet tulivat palvelukeskukseen juuri oikeaan aikaan, sillä ikääntyvät ovat oivaltaneet kuntoliikunnan merkityksen hyvinvoinnille. Suuri kiitos menee medialle, joka on tuonut asiaa hyvin esille julkisuudessa.

– Viesti on selvästi mennyt perille. Ihmiset ymmärtävät, että ikääntyvälle eivät riitä pelkät päivittäiset kävelylenkit. Terveyden ylläpitämiseksi tarvitaan myös lihaskunto­ treeniä, Sandberg muistuttaa.

KAUPUNKIKIN VOI PAREMMIN

Raisiossa on viime aikoina panostettu ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon monin eri tavoin. Älykuntosali on osa modernia palvelukokonaisuutta, joka alkaa tuottaa toivottua tulosta myös kaupungin taloudessa.

– Viime vuoden budjetissa alittuivat eniten hoito- ja hoivapalvelumenot.

Ikäihmiset pystyvät asumaan kotonaan pidempään, kun he ovat fyysisesti ja psyykkisesti hyvässä kunnossa, Sandberg toteaa.

Kaupunki on lähtenyt mukaan Aalto-yliopiston ja Sotera-instituutin Muuttuva yhteiskunta – muuttuvat palvelut -kehittämishankkeeseen. Raision tarkoituksena on kehittää hankkeen aikana ikäihmisille suunnattua palvelukorttelikokonaisuutta. Hankkeeseen osallistuu myös HUR ja sen tiimoilta näiden kahden tahon edustajat tapasivatkin toisensa.

Viime vuoden aikana opittuja hyviä käytäntöjä on Raisiossa hyödynnetty muun muassa kotisairaalatoiminnan käynnistämisessä, HUR SmartTouch -kuntosalilaitteisiin panostamisessa ja ympärivuorokautisen hoidon ja hoivan viihtyvyyden lisäämisessä.

HURin tuotteista on saatu Raisiossa niin hyviä kokemuksia, että kaupungissa suunnitellaan toisenkin kuntosalin varustamista samoilla laitteilla. Tämä kuntosali sijaitsee Kerttulassa vanhusten päivätoiminnan yhteydessä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Sandberg on saanut kentältä positiivista palautetta älykuntosalin käyttäjiltä.

– Aina kun vierailen eläkeläisten tilaisuuksissa, minulle tullaan kehumaan kuntosalia 

HUR SMARTTOUCH ­LAITTEET:

  • paineilmateknologiaa käyttävä laitteisto kosketusnäytöllä 


  •  sähköisesti säädettävät vipuvarret ja istuin 


  • nykyaikainen verkossa toimiva ohjelmisto 


  • harjoittelun aloitus yhdellä kosketuksella 


  • harjoittelu ei vaadi kirjautumista 


  • voidaan pilvipalvelun ansiosta käyttää useassa paikassa 


  • henkilökohtainen verkkopro ili näyttää palautteen edistymisestä 


  • sisältää toiminnot käyttäjän ja ohjaajan väliseen viestintään 


  • raportit asiakkaiden edistymisestä, salin käyttöasteesta jne. 


Lisätietoja antaa Jussi Jaakkola, HUR Suomi Myyntijohtaja, jussi.jaakkola@hur.fi 0407189367