25.10.2013

Lihasmassa voi alkaa heiketä jo kolmekymppisenä, näin estät sen. (HS, 24.10.2013)

Helsingin sanomat uutisoi 23.10.2013 lihasmassan ja kuntosaliharjoittelun merkityksestä.

Satsaatko lenkkeilyyn ja jätät voimatreenin väliin? Ei kannattaisi. Voimaharjoittelu pienentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen ja polttaa kaloreita levossakin.

"Verenkierto- ja hengityselimistön kunnon eli kestävyyskunnon merkitys terveydelle on tiedetty pitkään, mutta viime vuosina liikuntatieteilijät ovat heränneet tutkimaan lihaksia. On huomattu, ettei salitreeni ole vain kehonrakentajien kaunistelua vaan lihasharjoittelulla on merkittäviä terveysvaikutuksia. Kevyellä juoksulenkillä rasvaa palaa energiaksi itse suorituksen aikana, mutta treenin jälkeen kulutus palaa pian normaaliksi. Sen sijaan kovan voimaharjoittelun jälkeen kehon energiankulutus voi olla levossakin 100–200 kilokaloria tavallista suurempaa jopa kolmen päivän ajan, kun elimistö korjaa harjoittelussa syntyneitä mikrovaurioita ja kasvattaa lihaksia entistä vahvemmiksi."

"Lihaskuntoharjoittelun on todettu myös parantavan sokeriaineenvaihduntaa eli pienentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen kestävyysliikuntaa paremmin. Syy on yksinkertainen: lihakset ovat tärkein verensokerin eli glukoosin käyttäjä kehossa, ja kun lihasmassa kasvaa, on enemmän lihasta, joka käyttää verensokeria. Samalla säännöllisesti treenatut lihakset oppivat ottamaan verensokeria tehokkaammin myös levossa."

Lue koko artikkeli tästä

Lähde: Heidi Väärämäki, Lihasmassa voi alkaa heiketä jo kolmekymppisenä, näin estät sen. Helsingin Sanomat, 24.10.13