19.04.2018

Siun sote kehitti älykkään kuntoutuskonseptin

Kun osaaminen on keskitetty yhteen paikkaan, kuntoutusketjut ja välineet ovat kunnossa, potilaat kuntoutuvat entistä nopeammin. Joensuussa toimivassa uudessa Siilaisen kuntoutumiskeskuksessa on onnistuttu puolittamaan hoitoajat muun muassa lonkkamurtumapotilaiden osalta.

Siun soten kuntoutusjohtaja Jussi Malinen on tyytyväinen vuoden 2018 alussa aloittaneen Siilaisen kuntoutumiskeskuksen toimintaan. Koko Pohjois-Karjalaa palveleva, 143 potilaspaikan ja 9 erikoisosaston sairaala on keskittynyt kuntouttamaan, ja tulokset ovat lupaavia.

– Ennen lonkkamurtumapotilaan kuntoutus kotiuttamisvaiheeseen kesti 30–48 vuorokautta. Nyt pääsemme samaan tulokseen 15 hoitopäivässä, hän havainnollistaa.

Malisen mukaan puolet tehokkaampi kuntoutus perustuu isomman osaamiskeskuksen tuomaan hyötyyn. Siilaisen sairaalassa on riittävät hoitoresurssit ja potilasmassa, näin jokainen saa tarvitsemaansa kuntoutusta.

– Yhtenäiset toimintatavat ja käytännöt tukevat kuntoutumista. Hyötyä on myös siitä, että tuloksia voidaan nyt paremmin mitata ja verrata.


Tutut laitteet lisäävät tehoa

Myös laitteiden on oltava huippuluokkaa, että kuntoutuminen on tuloksellista. Siun sotealueella HURin kuntosalilaitteet ovat käytössä jokaisella hoitoasteella: akuuttivaiheen kuntoutuksesta senioreille suunnattujen avopalvelukeskusten kuntosaleihin.

- Kuntoutujalle on hyötyä, kun avokuntoutuksessa on samat laitteet, joita hän on oppinut käyttämään sairaalan hoitojaksolla, Malinen sanoo.  

Siilaisen sairaalassa kuntosalilaitteiden valintaan on vaikuttanut ennen kaikkea tuotteiden helppokäyttöisyys, mutta kuntoutusjohtaja on huomannut muitakin vahvuuksia. Itsenäistä harjoittelua tukee se, että moniin laitteisiin pääsee myös pyörätuolilla.

- Lisäksi laitteiden äänettömyys korostuu harjoitustilassa, jossa on paljon välineitä. Esimerkiksi aivohalvauspotilaiden treenatessa ylimääräiset äänet häiritsevät kuntoutusta.

Malinen arvostaa myös sitä, että HURilla on laitetoimittajana pitkä kokemus ja toimintatapa, joka haastaa asiakkaan miettimään asioita uudella tavalla.

- HUR katsoo tulevaisuuteen ja kannustaa rikkomaan totuttuja toimintatapoja. Se on hyvä asia ja pitää meidät kehityksessä mukana. Uskon, että tulevaisuudessa kuntoutuja pystyy mm. keinoälyn avulla tekemään jatkossa vieläkin enemmän itsenäisesti, Malinen pohtii.